Dostali ste pozvánku na ples. Viete čo ďalej?

Po pár rokoch odmlky je plesová sezóna konečne v plnom prúde. Pandémia nám zmarila všetky plány a prerušila akékoľvek sociálne kontakty. Tento rok sa s plesmi a rôznymi zábavami akoby vrece roztrhlo. Aj Vám sa dostala do rúk pozvánka na takéto podujatie? Osviežme si spolu pamäť, pripomeňme si základné pojmy, rozdiely a pravidlá a vyhnime sa akémukoľvek faux pas, ktorá na nás striehne z každého rohu na týchto spoločenských udalostiach. 

 

Ples alebo zábava?
Zásadný rozdiel nastáva hneď pri pojmoch ples a zábava. Ples aj zábava sa zaraďujú medzi spoločenské udalosti. Zatiaľ čo ples je udalosť slávnostnej povahy za sprievodu hudby, kde je nutné siahnuť po správnom stanovenom oblečení, tak tanečná zábava je menej formálna, bez predpísanej etikety a oblečenia. Preskúmali ste pozorne svoju pozvánku, či ste dostali pozvanie na ples alebo zábavu? 

Miesto konania podujatia
Miesto dokáže veľmi zavážiť vo formálnosti podujatia a v následnom výbere spoločenských šiat. Pokiaľ sa ples koná vo výnimočných priestoroch významnej budovy, jeho dôležitosť stúpa. Taktiež vieme, že ak sa ples koná v kultúrnom dome, tak nie je nutné dodržiavať najformálnejší dresscode. 

Dresscode na pozvánke
Pokiaľ na Vašej pozvánke svieti nápis white tie, tak vedzte, že ste boli pozvaní na v skutku výnimočnú udalosť s najvyššou dávkou formálnosti. Black tie je o niečo menej formálnejší ale za to sa s ním veľmi často môžete stretnúť počas plesovej sezóny. Semi formal a business formal sú zas pojmy, ktoré sa skôr hodia na rôzne zábavy. 
Každý dresscode má svoje vymedzené pravidlá obliekania a ak ste si nie je istí výberom, poraďte sa. V každom lepšom salóne Vám určite ochotne pomôžu a vyberajú pre Vás niečo vhodné. Radi Vám pomôžeme aj u nás v salóne, poradíme dámam aj pánom so správnym výberom pre danú udalosť.

Poradíme Vám ako sa vyhnúť najväčším faux pas na plese
Prejdime si zopár tipov, ktoré môžu zachrániť Váš večer. Osvojte si ich a sme si istí, že budete vždy za hviezdu večera so správnou etiketou. 
1. O správnom dresscode sme už hovorili. Určite najväčším trapasom pre ženu na plese sú krátke šaty, tým sa musíte vyhnúť. Nezabúdajte na vrchnú vrstvu, ktorú netreba zanedbať. Na ples by ste nikdy nemali prísť so športovou bundou alebo podobnou krátkou bundou. Vyberte aj vhodný make-up a účes
2. Presnosť je výsada kráľov a nie je tomu inak ani pri plesovej sezóne. Nie je slušné meškať na takú výnimočnú udalosť. 
3. Vždy by ste mali prísť v sprievode. Nikdy nie sama žena alebo sám muž. Taktiež by ste mali spoločne vstupovať do budovy. 
4. Žena by mala sedieť vždy po pravici muža s ktorým prišla.
5. Počas jedla sa vždy začína krajným príborom a približuje sa k tanieru. Taktiež je neslušné keď si žena nalieva alkohol sama, mal by sa o to postarať jej partner.
6. Muž predstaví vždy seba a následne svoju partnerku. 
7. Žena nikdy neostavá pri stole alebo na parkete sama.
8. Žena nevyzýva muža k tancu ( pokiaľ nie je vyhlásená dámska volenka)

 

Nezabúdajte na prvý dojem. Správajte sa príjemne, nezvyšujte hlas. V rámci debát určite nevyťahujte súkromné záležitosti, vyhnite sa rôznym kontroverzný témam. Staňte sa dobrou spoločníčkou/ spoločníkom, ktorých si okolie zamiluje. 

Veríme, že plesová sezóna pre Vás dopadne pozitívne, že si ju znova do sýtosti užijete. Taktiež veríme, že nájdete tie správne spoločenské šaty alebo oblek a ďakujeme, že nám dovoľujete byť súčasťou týchto príjemných udalostí Vášho života.