Čaká Vás v tomto roku 1. sväté príjmanie? Tento článok je pre práve pre Vás!

Plesová sezóna sa pomaly ale isto blíži ku koncu a ani sa nenazdáme a už nás čaká 1. sväté príjmanie našich ratolestí. Udalosť dôležitá nie len v našom živote ale i v živote našich detí. Prvé sväté príjmanie je kresťanská sviatosť, ktorú absolvujú žiaci tretích ročníkov naprieč celým Slovenskom v mesiacoch máj a jún. 

Kým sa žiaci dlhodobo počas hodín náboženstva pripravujú na túto sviatosť, prípravy neobehnú ani rodičov. Od kúpy sviečky, cez výber vhodného oblečenia, po prípravu slávnostného obedu. Kým na mnohých farnostiach majú dievčatká oblečené krásne šaty a chlapci obleky, na iných farnostiach sú vyžadované liturgické rovnošaty. Farnosť Vám môže poskytnúť rovnošaty zadarmo alebo si zaplatíte za ich požičanie. To avšak nezmená, že Vám vďaka rovnošatám, odpadne bremeno a nemusíte sa priamo zameriavať na oblečenie. Pravdou však je, že aj pod týmito rovnošatami, by dieťa malo mať oblečené slušné a slávnostné oblečenie. 

Oblečenie pre dievčatká
Prvé sväté príjmanie je jedna z mála príležitostí, kedy môže mať Vaša dcéra, vnučka či sestra oblečené krásne šaty v bielej farbe. Zdôrazňujeme, že šaty musia byť skutočne v bielej farbe. Biela farba symbolizuje začiatok, svetlo, čistotu a dobro. Štýl šiat si môžete vybrať sami na základe Vášho vkusu. V dnešnej dobe máte na výber z princeznovských sukní či z jednoduchých saténových, s rukávikmi či bez, s trblietkami či s kamienkami. Šaty na prvé sväté príjmanie musia byť hlavne pohodlné, vhodnej veľkosti a dĺžky. Myslite aj na to, že v týchto mesiacoch býva aj počasie veľmi nepredvídateľné a že v kostole Vás môže prekvapiť veľká zima. Biely svetrík, bolerko či pelerínka sú vhodným doplnkom pre malé princezné. Do vláskov zvyknú byť obľúbené rôzne čelenky či kvietky. 

Oblečenie pre chlapcov
S chlapcami to býva väčšinou o niečo jednoduchšie a inak tomu nie je ani teraz. Chlapci by mali mať oblečené obleky a ak nie obleky, tak slávnostné nohavice s košeľou. Tak ako u dievčat, tak aj u chlapcov, je dôležitá pohodlnosť a správna veľkosť obleku. 

 

Pred výberom si rozmyslite, či si šaty či oblek chcete kúpiť alebo požičať. Taktiež si výber toho vhodného oblečenia nenechávajte na poslednú chvíľu. U nás v salóne nájdete presne to, čo pre túto sviatosť potrebujete. Ochotne Vám poradíme pri tom správnom výbere, aby ste si z tohto jedinečného dňa odniesli tie najkrajšie spomienky. Okrem iného sme pre Vás zhromaždili termíny 1. svätých príjmaní, ktoré sa budú konať v pezinskom okrese v roku 2023: 

29.04. 2023 - 1.sv. príjmanie žiakov v Slovenskom Gróbe
07.05. 2023 - 1.sv. príjmanie žiakov z Cirkevnej základnej školy Narnia v Pezinku
07.05. 2023 - 1.sv. príjmanie žiakov zo základnej školy Bielenisko
14.05. 2023 - 1.sv. príjmanie žiakov zo základnej školy Kupeckkého
21.05. 2023 - 1.sv. príjmanie žiakov zo základnej školy Fándlyho 
21.05. 2023 - 1.sv. príjmanie žiakov vo Viničnom