Je čierna farba pre hostí na svadbu stále tabu?

Položili sme si zásadnú otázku, na ktorú budeme hľadať tú správnu odpoveď v nasledujúcich riadkoch. V tomto článku nebudeme rozoberať pánov, ktorí v tejto otázke majú úplne jasno. Ale dámy môžu trochu tápať v prípade hľadania toho správneho outfitu na svadbu. Je teda naozaj stále čierna farba na svadbách tabu? 

 

Aj vo svadobnom odvetí sa po rokoch menia tzv. nepísané pravidlá a trochu poľavujú zo svojich zásad. Ak čakáte jasnú odpoveď ÁNO alebo NIE, sklameme Vás. Naša odpoveď, či je čierna farba stále tabu, znie: Záleží na svadbe. Určite je to posun oproti striktnému "nie". Poďme sa pozrieť na to, ako vhodne narabáť s čiernou farbou, aby sme neprekročili všetky medze. 

Na prostredí záleží

Čierna farba pôsobí vysoko dôstojne, elegantne a na úrovni. Preto hovoríme, že na mieste svadby záleží. Sú miesta, ktoré si doslova žiadajú práve túto farbu, napríklad zámok, majestatné budovy a historické časti. Hovoríme o miestach, ktoré si vyžadujú určitú úroveň.  Určite v čiernych šatách nezapadnete na svadbu v boho štýle, ktorá sa koná na lúke alebo na uvoľnenú svadbu na pláži. Tam je výber šiat viac uvoľnený,ponúka sa Vám mnoho strihov a farieb. 

Malé Slovensko so silnými tradíciami 

Na sociálnych sieťach z celého sveta nás zaplavujú videá z trendy svadieb, kde dámy doslova žiarili v čiernych večerných robách. Aká krajina, také zvyky-nezvyky. Preto určite záleží na tom, odkiaľ pochádzate, resp. kde sa bude konať svadba. Naše Slovensko je krajina hrdá na svoje zvyky a tradície, kde sa čierna farba nosila zväčša na smútočné udalosti. Len veľmi pomaly k nám prenikajú aj iné svadobné zvyky zo sveta.

Zvážte čas konania svadby

Tradičná etiketa hovorí o tom, že táto formálna farba sa skôr hodí na udalosti, ktoré začínajú o osemnástej hodine podvečer alebo neskôr. Počas skorších hodín by ste mali siahnuť skôr po jemnejších, pastelových a veselejších farbách. Tieto tmavé, formálne a hlboké farby sa viac hodia na večerné udalosti. 

Riaďte sa pozvánkou 

Zvykom býva, že nevesta so ženíchom sa rozhodnú pre určitý dresscode, ktorý uvedú na pozvánku. Ak by si zvolili vysoko formálny black tie, čierna farba na večernej róbe je viac ako žiadaná. Snažte sa splniť požiadavky budúcich novomanželov, ak tak stojí na pozvánke. 

Veľké STOP bielej farbe a jej odtieňom 

Toto zlaté nepísané pravidlo stále platí. Biela farba a všetky jej odtiene sú exkluzívne vyhradené pre nevestu a pre jej veľký deň. Takžel, čokoľvek sa rozhodnete obliecť, hlavne nech to nie je biele.