Cesta za svojimi vysnívanými svadobnými šatami

Možno si to my, ženy, nie úplne uvedomujeme ale našim primárnym cieľom je, nájsť princa, usporiadať rozprávkovú svadbu kde v hlavnej úlohe bude vystupovať naša krása zaodetá do dokonalých svadobných šiat. Presne toto je to, čo si pre nás želajú naše mamy, babky, prababky. Toto je to, čo sme ako malé čítali v knihách, čo na nás vyskakovalo takmer z každej rozprávky. Pomaly ale isto nám to malými sústami vkladali do hlavy už odmalička. Ale čo keď to naozaj príde a náš veľký deň D je za dverami? Hrajú svadobné šaty naozaj prím? Ako vyzerá cesta za vysnívanými svadobnými šatami? 

To sú "TIE"...
Všetci sme videli už zopár romantických filmov, kde budúca nevesta zistila, že to sú "TIE" jej svadobné šaty.  Čo si vlastne predstavujeme pod pojmom "TIE"? Je to emócia. Emócia, ktorá príde keď si šaty oblečiete a po prvý raz sa v nich uvidíte. A táto emócia má mnoho podôb. Niekomu sa na tvári ukáže nezmazateľný úsmev, niekto pustí pár sĺz, niekto cíti motýle v bruchu ako pri prvom rande.
Šaty musia za Vás hovoriť. Vypovedať Váš príbeh, odzrkadlovať Vaše skutočné "JA". Vtedy viete, že sú tie pravé. Vtedy viete, že príde ten moment, keď Vás uvidí v nich Váš budúci manžel a pustí zopár sĺz aj on, tak ako to vidíme na všetkých dojímavých instagramových videách, nad ktorými sa potajme rozplývame.

Kde začína naša cesta za vysnívanými šatami? 
Prekvapí Vás naša odpoveď ale cesta začína v hlave. Neexistuje univerzálna odpoveď na to, ako by mali vysnívané šaty vyzerať. Napomôcť Vám však môžu nasledujúce otázky na ktoré odpoveď treba nájsť, ako sme už spomenuli, v hlave: Poznáte typ svojej postavy? Hodia sa tieto svadobné šaty do celkovej charakteristiky Vašej svadby? Odzrkadľujú Váš charakter a povahu? Víťazí u Vás pohodlie či atraktivita? 

Dbajte aj na svoje pocity a dajte si záležať na výbere salóna s dobrými referenciami. Dôležitý je určite celkový dojem ako na Vás salón pôsobí a či jeho zamestnanci spĺňajú to, čo od týchto služieb čakáte. 

Šaty požičané, kúpené alebo na mieru?
Z mnohoročnej skúseností môžeme s istotou vyhlásiť, že viac neviest preferuje si šaty požičať ako kúpiť. Dôvodov, prečo si nevesty svadobné šaty radšej požičiavajú, je hneď niekoľko. Okrem toho, že im po svadbe nezapadajú prachom v skrini, je to aj myšlienka udržateľnosti, ktorá dnes vládne svetom. 
Kúpa šiat môže byť o niečo drahšia ako ich požičanie, no napriek tomu sa nájdu nevesty, ktoré sa chcú stať majiteľkami svadobných šiat a hrdo ich vlastniť. Znova môžeme hovoriť o myšlienke udržateľnosti, keď nevesta po svadbe svoje vysnívané svadobné šaty môže predať, spôsobiť radosť ďaľšej budúcej neveste a posunúť ich za zvýhodnenú cenu ďalej. Krásnou myšlienkou je, odložiť svadobné šaty pre svoju dcéru. Dnes existuje mnoho šikovných krajčírok, ktoré šaty dokážu upraviť a vylepšiť tak, aby aj dcéra o pár rokov neskôr, bola spokojná a šaty boli znova využiteľné. A ešte sú tu niektoré nevesty, čo si šaty chcú ponechať, pretože k nim majú citový vzťah. 
Kapitolou samou o sebe, a taktiež finančne najnáročnejšou variantou, je ušitie Vašich svadobných šiat. Tejto predstavy sa mnoho budúcich neviest bojí pretože si nevedia predstaviť ako budú šaty vyzerať, či o nich aj po ich ušití budú stáť a či to naozaj budú tie pravé. Šitie na mieru odporúčame nevestám, ktoré majú svoju vlastnú víziu o svojich svadobných šiat, ktoré presne vedia, čo chcú a čo im svedčí. Okrem toho je táto varianta vhodná pre nevesty, ktoré nemajú klasickú konfekčnú veľkosť alebo jednoducho chcú byť jedinečné s výnimočným modelom, ktorého vízia vyšla z ich hlavy. 

Ako prebieha šitie šiat na mieru?
Na začiatku stojí vízia. Potom prichádza hľadanie niekoho, kto Vám túto Vašu predstavu dokáže zhmotniť. S týmto rozhodnutím sa určite netreba uponáhlať a ani sa nechať zlákať lacnou cenou. Musíme mať na pamäti, že šitie na mieru je finančne náročnejšie. A prečo je tomu vlastne tak? Pretože Váš model bude jediný na svete a niekto nad ním musí stráviť veľa času aby Vašu predstavu z papiera preniesol do reálnej podoby. 
Celý proces sa začína rozhovorom, narad prichádza výber materiálov, vizualizácia niekoľkých návrhov a nakoniec aj cenová ponuka. Potom prichádzajú na rad skúšky, na ktorých je nutné Vás namerať, doladiť detaily šiat a upraviť všetko, čo ešte upraviť chcete a nakoniec finálna skúška, ktorá by Vám mala zaručiť sto percentnú dokonalosť. 

Ak Vám môžeme poradiť, tak:
Užite si túto celú jazdu na húsenkovej dráhe plnú emócií. Verte dámam v salóne, ktoré to majú už v oku a vyberú Vám typ šiat, ktorý Vám ani raz neprišiel na um. Riaďte sa srdcom, pocitom a emóciami. Pýtajte sa mnoho, skúšajte mnoho. 

Cesta za vytúženými svadobnými šatami nemusí byť vždy jednoduchá ale stojí za to....
Nie vždy je nám osud naklonený a  nie vždy nám padnú do oka prvé šaty, ktoré si na seba oblečieme. Môže nás to stáť zopár stresov, zopár nervov, zopár sĺz. Na konci cesty ale vždy bude stáť dojatý ženích a šťastná nevesta so svojimi šatami, s vlastným príbehom.